برگزاری آیین پنجاه وهفتمین سالروز درگذشت آقا تختی در شهرری

به گزارش خبرنگار ایرنا، عنوان پهلوانی و جهان پهلوانی عناوینی هستند که این روزها زیاد از آن می شنویم، عنوانی که فراتر از ورزش یا رسیدن به سکوی جهانی و المپیک است؛ زیرا پهلوانی بخشی از فرهنگ ایرانی و اسلامی به شمار می رود و لازمه رسیدن به این عنوان داشتن رفتار و مرام خاصی است که پهلوان را از سایر همنوعان خود متمایز می کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، عنوان پهلوانی و جهان پهلوانی عناوینی هستند که این روزها زیاد از آن می شنویم، عنوانی که فراتر از ورزش یا رسیدن به سکوی جهانی و المپیک است؛ زیرا پهلوانی بخشی از فرهنگ ایرانی و اسلامی به شمار می رود و لازمه رسیدن به این عنوان داشتن رفتار و مرام خاصی است که پهلوان را از سایر همنوعان خود متمایز می کند.

در این مراسم سید علی یزدی خواه نماینده مردم تهران ری پردیس اسلامشهر و شمیرانات، خسروی وفا رییس کمیته ملی المپیک ، حسین سبحانی رییس شورای اسلامی شهرستان ری، علی جوادی مدیرکل ورزش و جوانان استان تهران،رضا شنگی شهردار منطقه20 تهران، سردار باران چشمه رییس فدراسیون ورزش باستانی و پهلوانی ،جواد ترابی رییس اداره ورزش و جوانان شهرستان ری و جمعی از پیشکسوتان، قهرمانان کشتی و علاقه مندان به منش پهلوانی مرحوم غلامرضا تختی روز دوشنبه همچون سال های پیش بر سر مزار وی در آرامستان ابن بابویه شیخ صدوق شهرری گردهم آمده و با قرائت فاتحه و اهدای شاخه های گل، یاد و خاطر پهلوان نامدار ایران زمین را گرامی داشتند.


الگوی تختی امیرالمومنین علی بود

مدیرکل ورزش و جوانان استان تهران در مراسم گرامی داشت پنجاه و هفتمین سالگرد جهان پهلوان غلامرضا تختی تأکید کرد: الگوی جهان پهلوان تختی مرد بزرگ تاریخ حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام بود.

"علی جوادی" ضمن خیرمقدم به حاضران افزود جهان پهلوان تختی، خودش الگویی داشت که به رسم آن الگو ماندگار شد و الگوی تختی مرد بزرگ تاریخ حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام بود که با روش دست گیری از مظلومین و محرومین و با خضوع، خشوع و بندگی راه پهلوانی را به تمام مردان تاریخ آموخت.

مدیرکل ورزش و جوانان ادامه داد: این روز، روزی است که در کنار گرامی داشت نام تختی، محفلی برای دید و بازدید بزرگان و پیش کسوتان است و امروز این عزیزان باید راجع به جهان پهلوان تختی، مرام او و دلایل ماندگاری اش صحبت کنند .

جوادی گفت: بعضی ها مدال های شان از تختی بیشتر بود، اما آن چه که باعث شد تا نام جهان پهلوان تختی ماندگار شود؛ مرام او بود، لذا باید الگوسازی در دستور کار ما قرار گیرد؛ الگوی ما، افتادگی، جوانمردی و پهلوانی است؛ الگوی توأم با پهلوانی و قهرمانی است .

راز محبوبیت تختی نیز از همین جنس مردمی بودن اش بود که برای آنان در ورزش کشتی می جنگید، مردمی که با برد و یا باخت این پهلوان خوشحال و گریان می شدند. تختی هر چند در برابر بزرگان یل بی همتا ولی در گود مردمی، افتاده و خاکی بود.

تختی اسوه قابل احترام برای دوست و دشمن است، کسی نمی تواند منکر محبوبیت وی شود زیرا بسیاری از هم دوره ای این پهلوان، محبوبیت را با نام تختی تعریف می کنند و اذعان دارند زمانی که تختی چشم از این دنیا فرو بست محبوبیت او مشخص شد.

در دیدار امام خمینی(ره) و خانواده مرحوم تختی چه گذشت؟

چهاردهم دی ماه سال 58 بود، روز جمعه بابک تختی (پسر جهان پهلوان) و شهلا توکلی همسر مرحوم تختی، به حضور امام شرفیاب شدند، هنگام ظهر بود و موقع ناهار، آنها ناهار را که نان و سیب زمینی بود به اتفاق امام میل کردند، بعد از ناهار بابک به امام می گوید: من تا به حال سه افتخار بزرگ دارم نخست آنکه به حضور امام امت رسیده ام، دوم فرزند جهان پهلوانی چون تختی هستم و سوم این انقلاب به رهبری امام به پیروزی رسیده است.

امام خمینی (ره) بعد از اینکه حرف های بابک تمام می شود، دستی به سر او می کشند و او را می بوسند و فقط دو سه کلمه ای که دریایی از معانی را در برمی گیرد به بابک گفتند، و این خود می تواند سرمشقی برای تمام ورزشکاران شود. امام فرمودند: پسرم، سعی کن همیشه پهلوان باشی نه قهرمان.

غلامرضا تختی در پنجم شهریور سال 1309 در خانواده ای مذهبی و متوسط در محله خانی آباد تهران بدنیا آمد، رجب خان پدر تختی غیر از وی 2 پسر و 2 دختر داشت که همه آنها بزرگتر از رضا بودند. تختی از20سالگی کشتی را در باشگاه پولاد زیرنظر «حبیب الله بلور» آغاز کرد.

تختی در رقابت های قهرمانی کشور طی سال های 1329 تا 1338، موفق شد هشت بار قهرمان کشور شود، وی همچنین سه بار پهلوان ایران و در نخستین حضور خود در تیم ملی در رقابت های جهانی 1951 هلسینکی در وزن 79 کیلوگرم صاحب مدال نقره شد. او در اولین حضور خود در المپیک در رقابت های 1952 هلسینکی با شکست مقابل کوریدزه از شوروی صاحب مدال نقره شد.

افتخارات پهلوان بزرگ کشتی ایران در رقابت های جهانی 1959 و 1961 و 1962 تهران، یوکوهاما و تولیدو با کسب 2مدال طلا و یک مدال نقره ادامه یافت و در رقابت های المپیک 1956و 1960 ملبورن و رم صاحب یک مدال طلا و یک مدال نقره شد. همچنین در بازی های آسیایی 1958 توکیو صاحب مدال طلا شد و تختی آخرین بار در رقابت های جهانی 1966 دوبنده تیم ملی را به تن کرد.

غلامرضا تختی اولین کشتی گیر ایرانی است که موفق شد در سه وزن صاحب مدال شود، وی همچنین پر افتخارترین کشتی گیر ایران در المپیک است.

«وایکینگ پالم» سوئدی، عادل آتان ترک، بوریس کولایف روس، پیتر بیلر امریکایی، دیتریش آلمانی، ویحزیستیوک روس، عصمت آتلی ترک، حسن کنگور ترک، الکساندر مدوید بلاروس و احمد آئیک ترک مهمترین رقیبان تختی در 14 سال حضور وی در عرصه بین الملی بودند.

تختی در لیست بهترین های قرن فیلا در جایگاه سیزدهم قرار دارد و در رقابت های جهانی2007 باکو نیز از وی به عنوان یکی از مشاهیر کشتی دنیا تجلیل شد.

الکساندر مدوید در مصاحبه ای درباره ویژگی های تختی گفته بود: تختی یک انسان مهربان و دوست داشتنی بود. او به قدری قوی بود که نمی شد از قبل مقابلش برنامه ریزی کرد و اصلا نمی شد مقابلش با یک فن خاص به برتری رسید.

در مسابقات جهانی 1962 در آمریکا مدوید به شدت از ناحیه زانو احساس درد داشت و تختی نیز پس از اطلاع از این موضوع هیچگاه در طول مبارزه به سمت پای مصدوم او نرفت، مبارزه ای که مدوید آن را پاک ترین مبارزه طول عمر خود دانست.

غلامرضا در آبان ماه 1345 زندگی مشترک خود را آغاز کرد و بابک تنها یادگار تختی است و سرانجام جهان پهلوان در پنجم شهریور ماه سال 1309در تهران متولد و 17دی ماه سال 1346در حالیکه بابک 4ماهه بود در هتل آتلانتیک سابق در گذشت.

غلامرضا تبلور آرزوهای یک ملت بود او سمبل تاریخ ماست مردی که در میان مردم زیست و از میان مردم رفت و پیکرش در ابن بابویه شهر ری آرام گرفت.

نظرات

captcha